Sökresultat

Filtyp

Din sökning på "*" gav 127402 sökträffar

Kopia av "Utan deltagarna kommer vi inte kunna lösa gluten- och celiakigåtan"

Daniel Agardh, ansvarig för PreCiSe och GRAIn. Namn:Daniel AgardhTitel:Överläkare, Adjungerad professorArbetar med: Barngastroenterologi.Vad är det ultimata målet med din forskning?Förhindra celiaki.Hur ser forskningsläget ut nu, vilka frågor/problem är det ni försöker besvara/lösa?Vi har identifierat vilka faktorer som gener, glutenmängd och kanske en virusinfektion som påverkar risken att utveck

https://www.gppad.lu.se/kopia-av-utan-deltagarna-kommer-vi-inte-kunna-losa-gluten-och-celiakigatan - 2025-11-21

PreCiSe

Prevention Celiaki i Skåne Intaget till PreCise avslutas med barn som fötts senast 2024-12-31. Vad är PreCiSe?Barn som i screening visat sig ha de specifika riskgenerna för celiaki (glutenintolerans) kan gå med i PreCiSe, Prevention Celiaki i Skåne, en studie vars syfte är att utvärdera hur man kan förhindra eller fördröja att barn med högre risk utvecklar celiaki.Den enda behandlingen som finns i

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise - 2025-11-21

GRaIn

Glutenreduktion till barn under 3 år och risk för celiaki Vad är GRaIn?GRaIn är en förkortning av det engelska namnet ”Gluten Reduction after Infancy and risk of Celiac Disease”. Den svenska titeln är ”Glutenreduktion till barn under 3 år och risk för celiaki”, och är en studie med syfte att undersöka om ett reducerat intag av gluten under småbarnsåren kan påverka den autoimmuna processen hos barn

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/grain - 2025-11-21

Matdagboken

I anslutning till besöken skrivs en matdagbok under tre dagar där allt barnet äter och dricker registreras.För att få en komplett bild av barnets matvanor behövs även ett upprepat antal kostregistreringar. Därför görs matdagbok inför varje besök under de tre år barnet deltar i PreCiSe. På det sättet får man också veta hur barnets kost ändras allteftersom barnet blir äldre.Dessa registreringar anvä

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/matdagboken - 2025-11-21

Att tänka på - mängder

Styck, antal:vid t.ex. kex, frukt, godis, glasspinne/glasstrut, chipsTsk, msk, dl:vid t.ex. sylt, matfett, dryck, yoghurt, soppa, gryta, sås, pasta, risMatmallen bild:vid t.ex. matfett, grönsaker, ris, kött, pasta, grytor, pommes, gratänger, grötTjockleksbilder:vid t.ex. bröd, kakor, frukt, kött, etc.Använd gärna tjockleksbilden ”knäckebröd” A7-C7 för t.ex. tårta, pizza, pajPortion:skriv ej bara 1

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/matdagboken/tips-och-hjalpmedel/att-tanka-pa-mangder - 2025-11-21

Att tänka på - livsmedel

Halvfabrikat och helfabrikat (t. ex. barnmatsburkar/vällingar/grötar):Ange namn på produkten samt tillverkare och vilken ålder produkten är avsedd förSocker:Ange om du tillsatt socker i rätter med frukt och bär eller egenpressad juiceSalt:Ange om maten är tillredd utan tillsatt saltSmörgåsfett:märke och fetthaltStekfett:märke, fetthalt och sort (exempelvis smör, margarin eller olja)Ost:fetthaltMjö

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/matdagboken/tips-och-hjalpmedel/att-tanka-pa-livsmedel - 2025-11-21

Att tänka på - maträtter och recept

Skriv ner alla ingredienser och dess mängderExempel; Köttfärssås:500 g Blandfärs2 msk Milda culinesse1 dl Matlagningsgrädde 15%400 g Krossad tomat 1 burk1 st Gul lök1 st Morot 0,5 tsk SaltAnge vilken sorts kött, fisk, korv etc. som använts.Skriv hur maträtten tillagats (t.ex. kokt, stekt, grillad, rå).Ange vilken sorts mjölk, mejeriprodukter och matfett som använts samt mängd. Tänk på att olika so

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/matdagboken/tips-och-hjalpmedel/att-tanka-pa-matratter-och-recept - 2025-11-21

Våra studier

Har mitt barn förhöjd risk för typ 1-diabetes eller celiaki? Information om ASTR1D och var du kan screena ditt barn Våra studier Allt du behöver veta om våra studier. Om POInT-studien För dig som är med i POInT-studien. Om PreCiSe-studien För dig som är med i Precise-studien. Om GRaIn-studien För dig som är med i GRaIn-studien. Kalendarium Länk till RSS Fler evenemang Vad är GPPAD? GPPAD är ett in

https://www.gppad.lu.se/vara-studier-0 - 2025-11-21

Gluten – vad är det?

Gluten är ett protein som finns i vete, korn och råg. När du bakar bröd syns glutentrådarna tydligt. De gör degen elastisk och gör det färdiga brödet luftigt. Till skillnad mot matallergier då man får en akut kroppslig reaktion, startar glutenproteinet en autoimmun reaktion i tunntarmen som leder till att tarmluddet förstörs vilket i sin tur leder till näringsbrist hos barnet. Jämfört med andra pr

https://www.gppad.lu.se/gluten-vad-ar-det - 2025-11-21

Kan glutenfri kost påverka insjuknande i typ 1-diabetes?

Maria Månsson-martinez, dietist och koordinator för TEFA-studien I Tefa-studien undersöker forskare vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus om gluten påverkar insulincellernas funktion hos personer som har autoantikroppar och som riskerar att utveckla typ 1-diabetes. Studien stängdes för nya deltagare våren 2021 och snart kommer resultaten. Vid Centrum för Autoimmunitet och Prevention

https://www.gppad.lu.se/kan-glutenfri-kost-paverka-insjuknande-i-typ-1-diabetes - 2025-11-21

Ordning och reda – och trygga deltagare

Sara Maroufkhani, koordinator för Astr1d, Point och Sint1a För att få bedriva forskning på människor, så kallade kliniska studier, krävs etiska godkännanden och gedigen dokumentation. Att alla tillstånd är på plats och alla papper är i sin ordning är studiekoordinatorns ansvar. – I våra studier är vi skyldiga att följa Good Clinical Practice, det är en internationell etisk och vetenskaplig kvalite

https://www.gppad.lu.se/ordning-och-reda-och-trygga-deltagare - 2025-11-21

Så gick det till när Signe fick celiaki

Signe fick celiaki när hon varit med i Precise-studien i två år. Två blodprov visade att hon bar på antikroppar och en gastroskopiundersökning bekräftade misstanken. Vi träffas hemma hos familjen Garting och Larsson i Lund. Det är nu ungefär ett halvår sedan diagnosen ställdes.  Det började med att Signes blodprov som togs vid ett av besöken i studien visade att hon hade tTG-antikroppar (antikropp

https://www.gppad.lu.se/fragor-och-svar/sa-gick-det-till-nar-signe-fick-celiaki - 2025-11-21

Våra studier

Våra studier Allt du behöver veta om våra studier. ASTR1D Har mitt barn förhöjd ärftlig risk för typ 1-diabetes?Information om ASTR1D och var du kan screena ditt barn. PreCiSe För dig som är med i PreCiSe-studien. GRaIn För dig som är med i GRaIn-studien. SINT1A För dig som är med i SINT1A. AVAnT1A För dig som är med eller kan vara med i AVAnT1A IDAC För dig som kan delta eller deltar i IDAC Nyhet

https://www.gppad.lu.se/vara-studier-1 - 2025-11-21

Dietisten om matdagböckena: ”Jag är jätteimponerad”

Som dietist i Precise- och Grain-studierna ger Emelie Ericson-Hallström deltagarna råd om hur man äter glutenfritt eller glutenreducerad kost. Matdagböckerna som de fyller i hjälper hon sedan till att näringsberäkna genom att omvandla mängden mat från bilder och figurer till kolhydrater, fett och proteiner. Matdagboken är det moment i studierna som de flesta kanske tycker är lite jobbigt. Ändå tyc

https://www.gppad.lu.se/dietisten-om-matdagbockena-jag-ar-jatteimponerad - 2025-11-21

Om celiaki

Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten – ett protein som finns i vete, råg och korn. Vad är celiaki? Celiaki, som även kallas för glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten. Denna överkänslighet leder till skador på slemhinnan i tarmen som i sin tur leder till att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sät

https://www.gppad.lu.se/fragor-och-svar/om-celiaki - 2025-11-21